Sos Tzatziki

RitaE / Pixabay

Sos tzatziki zna chyba każdy. Jedni go uwielbiają i nie mogą przestać jeść, inni wprost przeciwnie. Jak każde danie, ma on swoich zwolenników jak również przeciwników. Dziś dla tych pierwszych przepis, na najlepszy sos tzatziki. Idealnie nada się jako dodatek do mięsa z grilla, niedzielnego obiadu z pieczonymi ziemniaczkami, czy po prostu jako dip do chrupiącej bagietki. Jego przygotowanie to dosłownie chwila, a zrównoważony i orzeźwiający smak, sprawi że często będziesz wracać do tego przepisu.

Składniki których potrzebujemy:

– 1 długi ogórek – witaminy
– 1 łyżka stołowa drobnej soli
– 375 g jogurtu greckiego
– 1 łyżka stołowa soku z cytryny
– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
– 3 łyżki stołowe świeżo posiekanej mięty
– 1 średniej wielkości ząbek czosnku
– szczypta pieprzu mielonego

Przygotowanie:

1). Ogórka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać, przekroić wzdłuż na pół i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do sitka, zasypać solą i wstawić do miski. Pozostawić na 20 minut.

2). Po upływie 20 minut, odcedzić ogórka, wycisnąć w dłoniach z pozostałego soku, przełożyć do miseczki.

3). Do ogórka, dodać jogurt, sok świeżo wyciśnięty z cytryny, drobno posiekaną, świeżą miętę, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

4). Doprawić pieprzem do smaku.

5). Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Sos można przechowywać w lodówce do 3 dni. Nie podejdzie wodą, o ile dobrze odcisnęliśmy ogórka 🙂