Sos barbecue – najlepszy, amerykański przepis! Witaminy
Kto z nas nie zna sosu barbecue ? Idealny dodatek do mięsa z grilla, smażonego w głębokim oleju kurczaka w chrupiącej panierce, czy hot dogów. Jest tak uniwersalny jak ketchup, choć dużo intensywniejszy w smaku. Istnieje wiele jego odmian, można kombinować z dodatkiem whisky, czy palonego masła lub wędzonej soli. Podstawowy jest jednak najbardziej uniwersalny i każdemu przypadnie do gustu. Choć może się wydawać, że ciężko jest odtworzyć tak dobrze znany nam z flagowych restauracji typu fast food smak, nie jest to wcale takie skomplikowane. Z tego przepisu wychodzi na prawdę spora ilość dobrego sosu, którego nie znajdziecie na półkach sklepowych.
Składniki:
– 250 ml ketchupu
– 100 ml jasnego piwa
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 1 średniej wielkości cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego imbiru
– szczypta mielonej chili
– 2 łyżki stołowe soku z cytryny
– 2 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– 1 łyżka stołowa cukru
– 1 łyżka stołowa płynnego miodu
– 1 łyżka stołowa powideł śliwkowych
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
– 1 łyżka stołowa glassy lub octu balsamicznego z modeny
Przygotowanie:
1). W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażać ciągle mieszając.
2). Dodać imbir i chili, wymieszać i smażyć, do momentu, aż cebula się zeszkli.
3). Dodać kolejno pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia.
4). Chwilę pogotować, ok. 3 minuty.
5). Ściągnąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
6). Przelać do szczelnie zamykanych pojemników i przechowywać w lodówce.
P.S. Sos barbecue, można również zawekować w słoikach.
Najnowsze komentarze