Press ESC to close

Jabłka w starodawnym stylu

Niedziela to dzień, kiedy można odpocząć po ciężkim tygodniu, zrobić coś dla siebie i osłodzić sobie życie w przyjemny sposób. To w niedziele często odwiedza się krewnych czy przyjaciół, a do kawy zostaje podane ciasto. Czy jest takie, którym można zaskoczyć? Owszem, na stole może pojawić się na przykład tarta z jabłkami i kruszonką, która zaciekawi wyglądem i będzie sposobem na podanie tych owoców.

Dieta w starodawnym stylu

Po jabłka sięga się od wielu, wielu wieków, a sposoby na to, jak je podawać, przechodzą z pokolenia na pokolenie. Przykładem takiego przepisu jest tarta z jabłkami i kruszonką, która przypadnie do gustu każdemu, kto zechce jej spróbować. Do jej przygotowania śmiało można wykorzystać jabłka z własnej jabłoni.

Dlaczego spożycie tych owoców jest zalecane? Gdyż jabłka mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Powszechna jest wiedza, iż stanowią źródło błonnika pokarmowego, który wpływa na perystaltykę jelit i daje uczucie sytości, ale poza tym poprawiają stan skóry, są polecane w profilaktyce chorób wzroku oraz działają przeciwmiażdżycowo. Takie ciasto to połączenie przyjemnego i pożytecznego.

Składniki:

Spód

  • 220 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 30 g cukru z wanilią
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 160 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru

 

  • 5 średnich jabłek (polecane szara reneta)
  • 2 łyżki cukru
  • mielony kardamon
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść – ręcznie lub z pomocą odpowiedniego miksera.
Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
Przygotować jabłka: owoce obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie lekko podsmażyć na patelni z cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą kardamonu do smaku.

Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta, i odstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto na spód rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm.
Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto.
Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Usunąć obciążenie, na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka i wyrównać łyżką.
Wszystko posypać schłodzoną kruszonką i piec kolejne 30 minut, do czasu, aż kruszonka się zarumieni.
Po upieczeniu ciasto od razu obficie oprószyć cukrem pudrem.